Kurangkan Rambut Gugur – Perkara Yang Kena Elak

Kurangkan Rambut Gugur – Perkara Yang Kena Elak

Ini antara NOT-TO-DO LIST to those yang betul-betul  nak jaga rambut korang dan nak kurangkan rambut gugur. Mana tahu dengan jaga benda-benda kecil ni rambut korang dah tak gugur and makin sihat.

Kurangkan Rambut Gugur – Don’t DO THESE! ????‍♀️

  1. Jangan ikat rambut terlalu ketat. Terutama bagi sesiapa yang berambut panjang tu kan.  Jika ikat terlalu ketat itu yang gugur rambut tu  disebabkan tekanan  terlalu kuat pada akar rambut.
  2. Elakkan sikat atau ikat rambut ketika rambut korang masih basah. It’s a BIG NO! Kalau nak sikat juga, guna sikat yang bergigi jarang. Ia akan membuatkan rambut korang rapuh dan mudah gugur.
  3. Untuk perempuan yang bertudung, selalu tukar anak tudung (scarf/inner). Pastikan anak tudung sentiasa dalam keadaan bersih , janganlah sampai pakai anak tudung tak tukar-tukar naik bau kepam sampai orang sebelah boleh bau dan itu dah jadi pengotor.
  4. Jangan shampoo rambut setiap hari. Seminggu hanya 2-4 kali je. Sebab bila terlalu kerap nanti akan menyebabkan hilangnya minyak penting yang perlu ada di kulit kepala, kulit kita dan rambut juga perlukan minyak semula jadi yang dihasilkan dari tubuh.
  5. Jangan gosok rambut basah korang menggunakan tuala dengan kuat, just do it slowly untuk mengelakkan tekanan pada kulit kepala. Sebab rambut ni bila dalam keadaan basah, dia berada dalam keadaan “fragile” dan mudah rapuh.

Ini antara tips yang boleh dicuba untuk kurangkan rambut gugur. Kadang kadang perkara perkara kecil sebegini memainkan peranan untuk mendapatkan rambut yang sihat , jika perkara diatas merupakan amalan harian cuba kurangkan, pasti akan ada perubahan nanti.

Sumber: https://twitter.com/lespettua/status/1271079619316158465

Jika korang ada masalah rambut nipis dan gugur  yang melampau , korang boleh check “Kemiri balm dan kemiri shampoo keluaran Lespettua ni:

Results pelanggan kami selepas pakai produk Lespettua:

Nak tau lebih tips untuk kurangkan rambut gugur dari Lespettua? Follow kami di Twitter @lespettua ! ????

Related Posts
Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *